strefa smaku

szukaj OK

całość 2100 kcal
porcja ok. 210 kcal

Szynka pieczona w glazurze musztardowo – miodowej

Składniki:
 

1 szynka, tzw. kulka, ok. 800 g

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy Dijon

½   łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
 

Miód, musztardę i sól dokładnie wymieszać. Natrzeć dokładnie mięso i zostawić na noc w lodówce. Szynkę piec w w folii przez około godzinę. Pod koniec pieczenia przeciąć folię aby nadmiar płynu odparował. Mięso wystudzić i pokroić w plastry.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 125 kcal
porcja (jeżeli jest częścią całości) np. 25 kcal

Pierś kurczaka grillowana

Składniki:

filet z kurczaka 100 g,
majeranek ½ łyżeczki,
1 szczypta soli,
pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pierś pokroić wzdłuż na dwie części, rozbić tłuczkiem, doprawić, grillować na patelni około 15 minut (czynności wyrażone w bezokolicznikach)

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (18 porcji) 3073 kcal
1 porcja ok.171kcal

Babka wielkanocna

Składniki:
 

150 g masła

3 jajka

garść rodzynek

2 łyżki migdałów

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 laska wanilii

do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 2 łyżki bułki tartej

do dekoracji: łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
 

Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki, z kominem po środku o średnicy 22-25 cm, wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Rodzynki zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić. Płatki migdałowe posiekać. Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Białka ubijać z 2-3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka, pozostałą część cukru, cukier waniliowy i masło ucierać przy pomocy miksera na puszystą masę. Wszystkie składniki połączyć – do puszystej masy z żółtek i masła dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek. Dorzucić bakalie i miksować na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Masę wylać do formy (do połowy jej wysokości) i wyrównać jej powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 °C przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności można zrobić tzw. test suchego patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, trzeba jeszcze trochę podpiec babkę.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 260 kcal
porcja (1 łyżka) ok. 10 kcal

Czerwony sos do jajek

Składniki:

1 kubek jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka chrzanu

1 łyżka startych drobno buraczków

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 460 kcal
porcja (1/4 całości) ok. 115 kcal

Jajka przepiórcze w galarecie

Składniki:

 

10 jajek przepiórczych

5 łyżek kukurydzy konserwowej

1 marchewka

1 mały burak

kilka łyżek zielonej pietruszki

kilka ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

9 łyżeczek żelatyny

2 kostki bulionu* (bulion znajdziesz na stronie internetowej)

Sposób przygotowania:

 

Jajeczka ugotować, obrać i przekroić na pół. Marchew i buraka obrać, ugotować, pokroić w cienkie plastry.

Bulion rozpuścić w naczyniu,  dodać przyprawy, ok. 300 ml wody i zagotować. Odcedzić przez drobne sitko i wystudzić. Do 400 ml płynu dodać 9 łyżeczek żelatyny i dokładnie wymieszać.

W miseczce lub formie do galarety ułożyć warzywa i  jajka, dodać pietruszkę i całość zalać galaretą. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 3700 kcal
porcja (ok. 1/20 całości) 185 kcal

Mazurek migdałowo – wiśniowy

Składniki:
 

Ciasto:

10 dag mąki białej

10 dag mąki pełnoziarnistej

¼ kostki masła

2 łyżki śmietany 12%

1 jajko

1 żółtko

1/2 łyżki ksylitolu

15 dag mielonych migdałów

 

Masa migdałowa:

10 dag mielonych migdałów

1 białko

 

Nadzienie:

2 szklanki wiśni bez pestek

 

Polewa:

½ kostki masła

2 łyżki ksylitolu

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

Do przybrania:

Całe migdały

Kilka wiśni

Sposób przygotowania:
 

Obie mąki wymieszać z migdałami i posiekać z masłem jak na kruszonkę, dodać jajko, żółtko i ksylitol. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.

Formę do ciasta wyłożyć ciastem, tworząc rant ok. 2 cm wysokości. Ciasto nakłuć widelcem

Migdały na masę wymieszać z białkiem i rozsmarować na cieście.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor. Ostudzić.

Wiśnie dobrze osączyć. Wyłożyć na ciasto.

Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę, kakao i ksylitol, dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa. Na końcu dodać skrobię. Tak przygotowaną polewą oblać ciasto, pozostawić do zastygnięcia. Udekorować migdałami i wiśniami.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 900 kcal
porcja (1 łyżka) ok. 16 kcal

Sos tatarski

Składniki:

2 jajka
5 łyżek majonezu
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
3 ogórki korniszony
2 łyżki marynowanych grzybków
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Ogórki obrać. Grzybki i ogórki drobno pokroić. W misce  wymieszać jogurt, majonez i musztardę, dodać pozostałe składniki, wymieszać.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 376 kcal

Zakwas na żurek

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej 2000

3 szklanki letniej, przegotowanej wody

4 ząbki czosnku

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu

 

Sposób przygotowania:


Mąkę wsypać do słoja lub kamiennego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą. Przykryć ściereczką i  odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Raz dziennie zamieszać. Po tym czasie zlać do butelek. Można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 14 dni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość ok.260 kcal
porcja ok. ¼ całości 65 kcal

Surówka z kapusty

Składniki:
 

2 szklanki drobno pokrojonej białej kapusty

3 łyżki kukurydzy konserwowej

3 rzodkiewki

1 kawałek białej części pora


Sos:
½  małego kubek jogurtu

1 łyżeczka majonezu

1 łyżeczka musztardy

¼ łyżeczki soli

pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Kukurydzę odsączyć z zalewy, rzodkiewki zetrzeć na tarce. Pora cienko pokroić, zalać wrzątkiem, odcedzić. Wszystkie warzywa włożyć do miski i wymieszać. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Warzywa zalać sosem, wymieszać.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (6 porcji) 1440 kcal
1 porcja ok. 240 kcal

Żurek wielkanocny z kiełbasą

Składniki:

 

Kilka suszonych grzybów

200g kiełbasy białej surowej

300g kiełbasy wędzonej

1 cebula

1 marchew

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

3 szklanki żurku ( lub według uznania)

2 łyżeczki majeranku

½ łyżeczki kminku ( opcjonalnie)

½ szklanki mleka 2%

3 jajka na twardo

Natka pietruszki

Pieprz, ziele angielskie po kilka ziaren

Sposób przygotowania:
 

Suszone grzyby moczyć w letniej wodzie przez godzinę, po czym gotować około pół godziny. Obraną cebulę i marchew włożyć do garnka, dodać przyprawy, czosnek i ugotowane grzyby, zalać 6 szklankami wody, zagotować. Włożyć kiełbasę. Gotować 30-40 minut na małym ogniu.

Po tym czasie wyjąć kiełbasę, marchew i grzyby. Kiełbasę pokroić w kawałki, marchew w plasterki a grzyby w paseczki. Do wywaru wlać żurek, dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Zagotować, połączyć z mlekiem, dodać pokrojone produkty.

Jajka ugotować, obrać, pokroić, ułożyć  na talerzach, zalać żurkiem, posypać posiekaną natką pietruszki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

: całość (37 porcji) 634 kcal
1porcja ok. 17 kcal

Jabłka do mięs

Składniki:
 

1 kg jabłek

2 cebule

1 łyżka oliwy

2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania:
 

Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie nie dopuszczając do zbrązowienia.
Jabłka obrać, przekroić, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć na patelnię, dodać majeranek i dusić pod przykryciem aż jabłka całkowicie się rozpadną. Jeśli konsystencja będzie zbyt płynna można odparować nieco wody.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 1147 kcal
porcja ok. 115 kcal

Buraczki z chrzanem

Składniki:
 

1 kg buraków

2 łyżki chrzanu

1 łyżka cukru

2 łyżki soku z cytryny

natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
 

Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do startych buraków dodać chrzan, cukier, cytrynę i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski i udekorować natką pietruszki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 452 kcal
porcja ok. 113 kcal

Czerwone jajka faszerowane

Składniki:
 

4 jajka

2 łyżki serka śmietankowego

1 łyżeczka koncentratu barszczu czerwonego

sól, pieprz kolorowy mielony do smaku

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami na farsz. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodać odrobinę jogurtu. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać do połówek białek łyżką. Wierzch udekorować kiełkami, koperkiem lub natką.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 1050 kcal
porcja 263 kcal

Indycza rolada curry

Składniki:
 

800 g piersi z indyka

1 duża marchew

2 łyżeczki curry

½ łyżeczki kurkumy

½ puszki kukurydzy

1 łyżka oleju

mielona kolendra

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
 

Marchew obrać, pokroić w grube długie słupki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować ok. 2 minuty.
Mięso pokroić na plastry grubości 2-3 cm. Przykryć folią spożywczą, lekko rozbić. Posypać obficie curry oraz kurkumą, szczyptą kolendry, soli i pieprzu.
Na mięsie ułożyć marchewkę, posypać odsączoną kukurydzą. Zwinąć roladę, obwiązać bawełnianym sznurkiem. Skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową.
Piec 70 minut w 185 stopniach C. Po tym czasie folię rozchylić i piec jeszcze około 20 minut, aż rolada się zrumieni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 465 kcal
porcja 46,5 kcal

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Składniki:
 

4 jajka

4 suszone pomidory w oliwie

2 łyżki śmietany 12%

sól, pieprz, oregano

kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo, razem ze skorupką przekroić na pół. Wyjąć jajka ze skorupek i drobno posiekać, przełożyć do miski.  Pomidory odsączyć z zalewy,  również drobno posiekać i dodać do jajek. Do masy dodać śmietanę oraz przyprawy, wszystko wymieszać. Połówki skorupek delikatnie wypełnić farszem, wyrównać powierzchnię i udekorować listkami bazylii.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 618 kcal
porcja (1 jajo) 103 kcal

Jajka faszerowane szynką

Składniki:
 

6 jajek

50 g chudej szynki

½  łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki rzeżuchy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. Z każdej połówki wyjąć żółtko i posiekać. Szynkę pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do żółtek. Doprawić. Połówki białek napełnić farszem i posypać rzeżuchą. 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 368 kcal
1 porcja 92 kcal

Kaparowe jajka faszerowane

Składniki:
 

4 jajka

1,5 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżeczka chrzanu

2 łyżeczki kaparów

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo i  obrać. Przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka na farsz rozgnieść widelcem w misce.
Do żółtek dodać pozostałe składniki i rozetrzeć łyżką. Kapary można dodać w całości. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodać odrobinę jogurtu. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać do połówek białek łyżką. Wierzch udekorować kiełkami, koperkiem lub natką.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 282 kcal
łyżka ok. 11 kcal

Lekki majonez z serka wiejskiego

Składniki:
 

1 ( 200 g ) opakowanie serka wiejskiego

1 jajko

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

½ łyżeczki octu winnego

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
 

Jajko ugotować na twardo, obrać. Zmiksować razem wszystkie składniki (jajko powinno być jeszcze ciepłe) do uzyskania jednolitej konsystencji.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 1728 kcal
1 porcja 173 kcal

Pasztet wegetariański

Składniki:
 

250g fasolki białej

1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

4 marchewki

½ średniej główki brokuł

3 jajka

4 ½ łyżki kaszy manny

sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, słodka papryka, kurkuma, chili, pieprz ziołowy, imbir do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć przez noc, ugotować do miękkości. Cebulę obierać, posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 5 min.) pod koniec dodać pokrojony czosnek. Połączyć fasolę i cebulę, odstawić.
Marchewki obierać i ugotować w małej ilości wody. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować. Warzywa odsączyć i odstawić.

Masę fasolową podzielić na 3 części: jedną nieco większą, dwie mniejsze. Do większej ilości masy fasolowej wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać.

Do drugiej części masy dodać pokrojone marchewki, wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, czarnym pieprzem, słodką papryką, szczyptą chili i kurkumy.

Do trzeciej porcji masy wrzucić brokuł, zmiksować, wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz imbirem. Wymieszać.

Formę keksówkę (dł. Ok. 30 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozsmarować pierwszą (fasolową) warstwę masy. Na niej warstwę marchewkową, a na wierzchu brokułową. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 2037 kcal
1 porcja ok. 204 kcal

Sałatka warzywna

Składniki:
 

3 marchewki

3 pietruszki

6 ziemniaków

pół selera korzeniowego

jabłko

szklanka groszku konserwowego

5 jajek

6 dużych ogórków kiszonych

5 łyżek majonezu

5 łyżek jogurtu naturalnego

2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:
 

Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler pokroić w drobną kostkę i przełożyć do dużej miski. Dodać odlany z zalewy groszek. Jajka ugotować, ostudzić, obrać, pokroić w drobna kostkę i dodać do pozostałych składników. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Sałatkę jarzynową wymieszać z majonezem, jogurtem, startym na tarce jabłkiem oraz musztardą. Schłodzić w lodówce i podać.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (14 porcji) 1645 kcal
1 porcja ok. 118 kcal

Sernik cytrynowy na spodzie marchewkowym

Składniki:
 

Spód marchewkowy:

100 g marchwi

100 g mąki razowej

50 g mąki pszennej zwykłej

35 g miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

100 ml mleka

1 płaska łyżka ciemnego kakao

1 płaska łyżka domowej przyprawy do piernika
 

Masa serowa:
 

0,5 kg mielonego twarogu

2 jajka (L)

spora szczypta soli

sok z 1/2 cytryny

skórka z 1 cytryny

10 g cukru waniliowego

60 g miodu

Sposób przygotowania:
 

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 ºC.

Obraną marchew zetrzeć na małych oczkach tarki, a następnie dodać resztę składników marchewkowego spodu i dokładnie mieszać. Otrzymaną masę przełożyć do formy, wyrównać łyżką i włożyć do piekarnika na 20 minut.

W połowie czasu pieczenia spodu zrobić masę serową, aby po jej ukończeniu można było ją natychmiastowo wlać do formy i  włożyć do piekarnika.

Do miski wbić białka jaj, dodać sól i miksować na sztywną pianę.

Następnie dodać żółtka, cukier waniliowy oraz miód i wciąż miksować do połączenia się składników. Na koniec do masy dodać zmielony ser, otartą skórkę z cytryny oraz sok i miksować całość jeszcze kilka chwil.

Z piekarnika wyciągnąć ciasto marchewkowe i zalać je masą serową, włożyć z powrotem do pieca i zostawić na 45 minut. Po upływie 3 kwadransów zwiększyć temperaturę pieczenia do 200-220º C ( tak, aby nie przypalić) i piec jeszcze 15 minut.

Ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut, następnie wyciągnąć i możliwie szybko (jak tylko lekko ostygnie) obkroić nożem boki dookoła formy i zdjąć obramowanie tortownicy.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (15 porcji) 652 kcal
porcja 23 kcal

Sos borówkowy

Składniki:
 

4 łyżki tartego chrzanu

8  łyżek borówek do mięs

1 łyżka majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos można przechowywać w lodówce do 7 dni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (19 porcji) 384 kcal
1 porcja 20 kcal

Sos musztardowy

Składniki:
 

1 żółtko ugotowane na twardo

4 łyżki musztardy

1 kubek śmietany 12%

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:
 

Żółtko rozetrzeć w misce, dodać musztardę, sok z cytryny, śmietanę i przyprawy.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1810 kcal
1 kromka (30 g) 70 kcal

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Składniki:
 

250g mąki gryczanej

150g mąki ryżowej

100g mąki jaglanej

½ kostki z 50 gram świeżych drożdży

3 łyżki pestek słonecznika

2 łyżki czarnuszki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

ok. 600 ml ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozdrobnić w misce i dodać pół szklanki ciepłej przegotowanej ( max.60 stopni ) wody i cukier. Zostawić na 10 minut lub do czasu aż będzie widać pianę.   W misce należy wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę, drożdże i mieszać do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30min. Kiedy ciasto urośnie o około 1/3 objętości przełożyć do formy i pozostawić na około 15 minut.

 

Piec 15 min w temperaturze 230 stopni, potem około 30 minut w 160 , na końcu wyjąć z formy i przez 15 minut dopiec.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 182 kcal

Carpaccio z buraków z serem

Składniki :

1 czerwony burak
2 plastry sera feta
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka oliwy
½ łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka pestek z dyni

Sposób przygotowania:

Buraka obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na talerzu , posypać pokruszonym serem. Pestki uprażyć na suchej patelni. W małej miseczce wymieszać oliwę, ocet i sok z pomarańczy aż składniki się połączą. Mieszaniną polać sałatkę, posypać pestkami.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 160 kcal

Pieczona gruszka z waniliowym sosem

Składniki:

1 gruszka

1 limonka

1 laska wanilii

1 łyżka śmietany 36%

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Gruszkę umyć, przekroić wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wyjąć gniazda nasienne. Połówki gruszki włożyć do żaroodpornego naczynia i polać sokiem z limonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać trochę ziaren. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, miód i wanilię. Upieczone gruszki polać sosem, podawać na ciepło.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 160 kcal

Sałatka z pomarańczy z cebulą i chili

Składniki:

1 pomarańcza

½ dużej czerwonej cebuli

1 łyżeczka octu balsamicznego

świeże chili – wg uznania

Sposób przygotowania:

Pomarańczę obrać. pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, zalać octem balsamicznym. Strączek chili przekroić, wydrążyć pestki, skroić kawałek w cienkie paseczki. Na talerzu ułożyć plastry pomarańczy, na wierzchu ułożyć cebulę, posypać chili.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 91 kcal

Sałatka z marynowanych warzyw z sezamem

Składniki:

2 liście kapusty pekińskiej

½ cukinii

½ ogórka zielonego

1łyżeczka octu winnego

1 łyżeczka ziaren niełuskanego sezamu

Sposób przygotowania:

Liście kapusty umyć i pokroić w cienkie paski. Cukinię i marchewkę obrać, umyć, pokroić w podłużne cienki paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Sezam uprażyć na suchej patelni. Warzywa przełożyć do miski, polać octem , wymieszać i posypać sezamem.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 89 kcal
łyżeczka 25 kcal

Sos vinegret podstawowy

Składniki:

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Do miseczki wlać ocet, dodać sól i mieszać aż sól dokładnie się rozpuści. Następnie dodać oliwę i pieprz, dokładnie wymieszać aby oliwa i ocet połączyły się .

Do tak przygotowanego sosu można dodać ulubione zioła, tak by za każdym razem otrzymać inny sos.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

porcja 9 kcal

Bulion warzywny

Składniki:

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

½ średniej wielkości selera

biała część z jednego pora

2 szklanki wody

łyżka oliwy

1 liść  laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżej pietruszki  

½ łyżeczki soli

pieprz

forma do kostek lodu

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w cienkie paski. Liście pietruszki drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć przyprawy, podsmażać przez chwilę . Dodać warzywa, podsmażać mieszając co chwilę. Zalać wodą, gotować około pół pół godziny, po czym przestudzić i zmiksować na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję pasty. Do każdego zagłębienia w formie do lodu włożyć po 1 łyżce masy,  zamrozić.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 140 kcal
1 łyżka ok. 10 kcal

Sos tzatziki

Składniki:

150g jogurtu naturalnego ( mały kubek )

½ małego ogórka

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka koperku

1 ząbki czosnku

½  łyżeczki octu winnego

sól

pieprz biały

Sposób przygotowania:

Ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić, odstawić do momentu aż puści sok, delikatnie odcisnąć. Koperek i czosnek drobno posiekać. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać ogórka, koperek, oliwę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1879 kcal
1 łyżka 38 kcal

Musli „Spiżarnia Babci”

Składniki:
 

130g płatków z otrąb pszennych

80g   komosy ryżowej quinoa

100g płatków owsianych

100g płatków ryżowych

60g   pestek dyni

30g   żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:
 

Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoja i szczelnie zamknąć.

całość (10 porcji) 2500 kcal
1 porcja 250 kcal

Ciasto „Migdałowa rozkosz"

Składniki:

250g migdałów blanszowanych bez skórki

100g cukru trzcinowego

4 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Rozdrobnić migdały blenderem. Zmiażdżoną masę przełożyć do innego naczynia. Jaja z cukrem miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać migdały, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny.

Przygotować  foremkę, przelać do niej ciasto. Następnie wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 35 minut. Uwaga! Nie używać termoobiegu.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 164 kcal
1 łyżka 20 kcal

Sos pomidorowy

Składniki:

1 szklanka sosu pomidorowego bez soli

½ średniej cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

kilka listków świeżej bazylii

gałązka świeżego oregano lub pól łyżeczki suszonego

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Czosnek obrać, pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Do niewielkiego garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać cebulę i czosnek , podgrzewać mieszając aby nie zbrązowiały. Po około minucie wlać sos pomidorowy. Posolić, dodać posiekana bazylię i listki oregano.

Tak przygotowany sos jest świetnym dodatkiem do makaronu, ryżu oraz dań z warzyw strączkowych .

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 840 kcal
1 porcja 84 kcal

Soczysty filet z indyka

Składniki:
 

1000g fileta z indyka

ulubione zioła

Sposób przygotowania:
 

Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić ulubionymi ziołami. Przygotowane w ten sposób mięso włożyć do w lodówki na ok. 3 godziny. Następnie zawinąć w rękaw do pieczenia. Aby zabezpieczyć przed dostaniem się wody, owinąć końcówkę rękawa dokładnie nicią lub sznurkiem. Zagotować wodę w dużym garnku. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia, wrzucić mięso i gotować przez 15 minut. Po wystygnięciu można podać na pieczywie.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (6 porcji) 388 kcal
1 porcja 65 kcal

Lody banan vs. jabłko

Składniki:
 

350g dojrzałego banana

200g jabłka

100g mleka 2%

15g cukru trzcinowego

30g soku z cytryny

Sposób przygotowania:
 

Cukier zmielić na cukier puder. Banana i jabłka zblendować stopniowo dodając mleko, cukier oraz sok z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę przełożyć do pojemników na lody i zamrozić w zamrażalce. Podajemy udekorowane listkami mięty.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 1700 kcal
1 porcja 170 kcal

Bigos Mamy

Składniki:

1000g  kapusty kiszonej

600g   fileta z piersi kurczaka

 180g  kabanosów drobiowych

100g   marchwi

90g     cebuli

270g   pieczarek

60g (3 łyżki) powideł śliwkowych

45g (3 łyżki) przecieru pomidorowego

30g (3 łyżki) oliwy z oliwek

10g (2 łyżeczki) pieprzu czarnego

4g (łyżeczka) ziela angielskiego

5g (4 liście) liści laurowych

Sposób przygotowania:
 

Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Do garnka wlać oliwę, umieścić mięso i dodać marchew, cebulę, listki laurowe, ziarenka ziela, pieprzu. Całość zalać zimną wodą do takiego poziomu, by wszystkie składniki były przykryte. Gotować wywar, aż do uzyskanie pożądanej miękkość mięsa, które następnie należy wyjąć i pokroić na małe kawałki. W zależności od upodobań, kiszoną kapustę opłukać i dodać do garnka, gdzie znajdą się wszystkie składniki. Zalać ją bulionem do takiego poziomu, by była przykryta. Gotować na wolnym ogniu około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać bulionem.

Kabanosy pokroić w plasterki; obsmażyć na patelni z odrobiną oliwy i drugą cebulą pokrojoną w piórka; dodać do bigosu wraz z wcześniej pokrojonym mięsem drobiowym i plastrami pieczarek. Doprawić resztą ziela, pieprzu i listków laurowych, koncentratu pomidorowego i powidłami śliwkowymi. Całość dusić około 30 minut

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (6 porcji) 318 kcal
1 porcja 53 kcal

LODY „Owocowy gaj”

Składniki:
 

400g ulubionych owoców (truskawki, jabłka, czarna porzeczka)

200g dojrzałego banana

50g mleka 2%

15g cukru trzcinowego

20g soku z cytryny

Sposób przygotowania:
 

Cukier zmielić na cukier puder. Banana i wybrane owoce zblendować stopniowo dodając mleko, cukier oraz sok z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę przełożyć do pojemników na lody i zamrozić w zamrażarce.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 600 kcal
1 porcja 150 kcal

Zupa „Gorący Wieczór”

Składniki:

20g imbiru, świeżego, obranego

80g cebuli przekrojonej na pół,

300g marchewki startej na tarce

20g masła

500ml wody

1 kostka bulionu warzywnego

100g soku z pomarańczy

100g mleka 2 %

10g prażonych płatków migdałowych

1/2 łyżeczki soli

1-2 łyżki posiekanego szczypiorku

pieprz wedle uznania ( około 2 szczypty)

Sposób przygotowania:
 

Imbir i cebulę obrać, wrzucić do garnka, a następnie zblendować. Do tego dodać startą marchew i ponownie zblendować. Po dodaniu masła całość dusić ok. 3 minuty. Wlać wodę, kostkę bulionową i całość gotować 12 minut. Dodać sok z pomarańczy, przyprawy, mleko i gotować jeszcze ok. 2 minuty. Po tym czasie całość zblendować na jednolitą masę, tak by zupa zyskała konsystencję kremu. Podawać z prażonymi płatkami migdałów.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 2210 kcal
1 porcja 221 kcal

Śledzik w zalewie

Składniki:

2kg śledzi
 

Zalewa:

6 szklanek wody

1 szklanka octu

1/2 szklanki cukru

1 łyżka soli

4 ziarna ziela angielskiego

2-3 listki laurowe

1 duża cebula pokrojona w piórka

Sposób przygotowania:
 

Śledzie dokładnie umyć, a następnie zalać wodą, dodać trzy łyżki octu i pozostawić na noc. Rano odlać wodę i pokroić śledzie na kawałki.

Przygotowanie zalewy zacząć od ugotowania wszystkich składników. Następnie całość wystudzić i zalać nią kawałki śledzi. Całość przechowywać w lodówce.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1879 kcal
1 łyżka 38 kcal

Musli „Cztery ziarna”

Składniki:

130g płatków z otrąb pszennych

80g   komosy ryżowej quinoa

100g płatków owsianych

100g płatków ryżowych

60g   pestek dyni

30g   żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:

Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoja i szczelnie zamknąć.

Kaloryczność: całość 1879 kcal; 1 łyżka 38 kcal

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (2 porcje) 226 kcal
1 porcja 113 kcal

Zielone "Pietruszkowe szaleństwo"

Składniki:

1 mały pęczek natki zielonej pietruszki

50g cukru trzcinowego

1,5 cytryny, obranej bez pestek

1l niegazowanej wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Następnie dolać wody i ponownie dokładnie zmiksować.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa