całość 2100 kcal
porcja ok. 210 kcal
Składniki:
1 szynka, tzw. kulka, ok. 800 g
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy Dijon
½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Miód, musztardę i sól dokładnie wymieszać. Natrzeć dokładnie mięso i zostawić na noc w lodówce. Szynkę piec w w folii przez około godzinę. Pod koniec pieczenia przeciąć folię aby nadmiar płynu odparował. Mięso wystudzić i pokroić w plastry.
całość 125 kcal
porcja (jeżeli jest częścią całości) np. 25 kcal
całość (18 porcji) 3073 kcal
1 porcja ok.171kcal
Składniki:
150 g masła
3 jajka
garść rodzynek
2 łyżki migdałów
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 laska wanilii
do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 2 łyżki bułki tartej
do dekoracji: łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki, z kominem po środku o średnicy 22-25 cm, wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Rodzynki zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić. Płatki migdałowe posiekać. Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Białka ubijać z 2-3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka, pozostałą część cukru, cukier waniliowy i masło ucierać przy pomocy miksera na puszystą masę. Wszystkie składniki połączyć – do puszystej masy z żółtek i masła dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek. Dorzucić bakalie i miksować na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Masę wylać do formy (do połowy jej wysokości) i wyrównać jej powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 °C przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności można zrobić tzw. test suchego patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, trzeba jeszcze trochę podpiec babkę.
całość 260 kcal
porcja (1 łyżka) ok. 10 kcal
całość 460 kcal
porcja (1/4 całości) ok. 115 kcal
Składniki:
10 jajek przepiórczych
5 łyżek kukurydzy konserwowej
1 marchewka
1 mały burak
kilka łyżek zielonej pietruszki
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
9 łyżeczek żelatyny
2 kostki bulionu* (bulion znajdziesz na stronie internetowej)
Sposób przygotowania:
Jajeczka ugotować, obrać i przekroić na pół. Marchew i buraka obrać, ugotować, pokroić w cienkie plastry.
Bulion rozpuścić w naczyniu, dodać przyprawy, ok. 300 ml wody i zagotować. Odcedzić przez drobne sitko i wystudzić. Do 400 ml płynu dodać 9 łyżeczek żelatyny i dokładnie wymieszać.
W miseczce lub formie do galarety ułożyć warzywa i jajka, dodać pietruszkę i całość zalać galaretą. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
całość 3700 kcal
porcja (ok. 1/20 całości) 185 kcal
Składniki:
Ciasto:
10 dag mąki białej
10 dag mąki pełnoziarnistej
¼ kostki masła
2 łyżki śmietany 12%
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżki ksylitolu
15 dag mielonych migdałów
Masa migdałowa:
10 dag mielonych migdałów
1 białko
Nadzienie:
2 szklanki wiśni bez pestek
Polewa:
½ kostki masła
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Do przybrania:
Całe migdały
Kilka wiśni
Sposób przygotowania:
Obie mąki wymieszać z migdałami i posiekać z masłem jak na kruszonkę, dodać jajko, żółtko i ksylitol. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
Formę do ciasta wyłożyć ciastem, tworząc rant ok. 2 cm wysokości. Ciasto nakłuć widelcem
Migdały na masę wymieszać z białkiem i rozsmarować na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor. Ostudzić.
Wiśnie dobrze osączyć. Wyłożyć na ciasto.
Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę, kakao i ksylitol, dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa. Na końcu dodać skrobię. Tak przygotowaną polewą oblać ciasto, pozostawić do zastygnięcia. Udekorować migdałami i wiśniami.
całość 900 kcal
porcja (1 łyżka) ok. 16 kcal
Składniki:
2 jajka
5 łyżek majonezu
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
3 ogórki korniszony
2 łyżki marynowanych grzybków
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Ogórki obrać. Grzybki i ogórki drobno pokroić. W misce wymieszać jogurt, majonez i musztardę, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
całość 376 kcal
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej 2000
3 szklanki letniej, przegotowanej wody
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do słoja lub kamiennego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Raz dziennie zamieszać. Po tym czasie zlać do butelek. Można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 14 dni.
całość ok.260 kcal
porcja ok. ¼ całości 65 kcal
Składniki:
2 szklanki drobno pokrojonej białej kapusty
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 rzodkiewki
1 kawałek białej części pora
Sos:
½ małego kubek jogurtu
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
¼ łyżeczki soli
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kukurydzę odsączyć z zalewy, rzodkiewki zetrzeć na tarce. Pora cienko pokroić, zalać wrzątkiem, odcedzić. Wszystkie warzywa włożyć do miski i wymieszać. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Warzywa zalać sosem, wymieszać.
całość (6 porcji) 1440 kcal
1 porcja ok. 240 kcal
Składniki:
Kilka suszonych grzybów
200g kiełbasy białej surowej
300g kiełbasy wędzonej
1 cebula
1 marchew
3 listki laurowe
2 ząbki czosnku
3 szklanki żurku ( lub według uznania)
2 łyżeczki majeranku
½ łyżeczki kminku ( opcjonalnie)
½ szklanki mleka 2%
3 jajka na twardo
Natka pietruszki
Pieprz, ziele angielskie po kilka ziaren
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby moczyć w letniej wodzie przez godzinę, po czym gotować około pół godziny. Obraną cebulę i marchew włożyć do garnka, dodać przyprawy, czosnek i ugotowane grzyby, zalać 6 szklankami wody, zagotować. Włożyć kiełbasę. Gotować 30-40 minut na małym ogniu.
Po tym czasie wyjąć kiełbasę, marchew i grzyby. Kiełbasę pokroić w kawałki, marchew w plasterki a grzyby w paseczki. Do wywaru wlać żurek, dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Zagotować, połączyć z mlekiem, dodać pokrojone produkty.
Jajka ugotować, obrać, pokroić, ułożyć na talerzach, zalać żurkiem, posypać posiekaną natką pietruszki.
: całość (37 porcji) 634 kcal
1porcja ok. 17 kcal
Składniki:
1 kg jabłek
2 cebule
1 łyżka oliwy
2 łyżki majeranku
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie nie dopuszczając do zbrązowienia.
Jabłka obrać, przekroić, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć na patelnię, dodać majeranek i dusić pod przykryciem aż jabłka całkowicie się rozpadną. Jeśli konsystencja będzie zbyt płynna można odparować nieco wody.
całość (10 porcji) 1147 kcal
porcja ok. 115 kcal
Składniki:
1 kg buraków
2 łyżki chrzanu
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do startych buraków dodać chrzan, cukier, cytrynę i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski i udekorować natką pietruszki.
całość (4 porcje) 452 kcal
porcja ok. 113 kcal
Składniki:
4 jajka
2 łyżki serka śmietankowego
1 łyżeczka koncentratu barszczu czerwonego
sól, pieprz kolorowy mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami na farsz. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodać odrobinę jogurtu. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać do połówek białek łyżką. Wierzch udekorować kiełkami, koperkiem lub natką.
całość (4 porcje) 1050 kcal
porcja 263 kcal
Składniki:
800 g piersi z indyka
1 duża marchew
2 łyżeczki curry
½ łyżeczki kurkumy
½ puszki kukurydzy
1 łyżka oleju
mielona kolendra
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Marchew obrać, pokroić w grube długie słupki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować ok. 2 minuty.
Mięso pokroić na plastry grubości 2-3 cm. Przykryć folią spożywczą, lekko rozbić. Posypać obficie curry oraz kurkumą, szczyptą kolendry, soli i pieprzu.
Na mięsie ułożyć marchewkę, posypać odsączoną kukurydzą. Zwinąć roladę, obwiązać bawełnianym sznurkiem. Skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową.
Piec 70 minut w 185 stopniach C. Po tym czasie folię rozchylić i piec jeszcze około 20 minut, aż rolada się zrumieni.
całość (10 porcji) 465 kcal
porcja 46,5 kcal
Składniki:
4 jajka
4 suszone pomidory w oliwie
2 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz, oregano
kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, razem ze skorupką przekroić na pół. Wyjąć jajka ze skorupek i drobno posiekać, przełożyć do miski. Pomidory odsączyć z zalewy, również drobno posiekać i dodać do jajek. Do masy dodać śmietanę oraz przyprawy, wszystko wymieszać. Połówki skorupek delikatnie wypełnić farszem, wyrównać powierzchnię i udekorować listkami bazylii.
całość 618 kcal
porcja (1 jajo) 103 kcal
Składniki:
6 jajek
50 g chudej szynki
½ łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki rzeżuchy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. Z każdej połówki wyjąć żółtko i posiekać. Szynkę pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do żółtek. Doprawić. Połówki białek napełnić farszem i posypać rzeżuchą.
całość (4 porcje) 368 kcal
1 porcja 92 kcal
Składniki:
4 jajka
1,5 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki kaparów
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo i obrać. Przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka na farsz rozgnieść widelcem w misce.
Do żółtek dodać pozostałe składniki i rozetrzeć łyżką. Kapary można dodać w całości. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodać odrobinę jogurtu. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać do połówek białek łyżką. Wierzch udekorować kiełkami, koperkiem lub natką.
całość 282 kcal
łyżka ok. 11 kcal
Składniki:
1 ( 200 g ) opakowanie serka wiejskiego
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
½ łyżeczki octu winnego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajko ugotować na twardo, obrać. Zmiksować razem wszystkie składniki (jajko powinno być jeszcze ciepłe) do uzyskania jednolitej konsystencji.
całość (10 porcji) 1728 kcal
1 porcja 173 kcal
Składniki:
250g fasolki białej
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
4 marchewki
½ średniej główki brokuł
3 jajka
4 ½ łyżki kaszy manny
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, słodka papryka, kurkuma, chili, pieprz ziołowy, imbir do smaku
Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć przez noc, ugotować do miękkości. Cebulę obierać, posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 5 min.) pod koniec dodać pokrojony czosnek. Połączyć fasolę i cebulę, odstawić.
Marchewki obierać i ugotować w małej ilości wody. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować. Warzywa odsączyć i odstawić.
Masę fasolową podzielić na 3 części: jedną nieco większą, dwie mniejsze. Do większej ilości masy fasolowej wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać.
Do drugiej części masy dodać pokrojone marchewki, wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, czarnym pieprzem, słodką papryką, szczyptą chili i kurkumy.
Do trzeciej porcji masy wrzucić brokuł, zmiksować, wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz imbirem. Wymieszać.
Formę keksówkę (dł. Ok. 30 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozsmarować pierwszą (fasolową) warstwę masy. Na niej warstwę marchewkową, a na wierzchu brokułową. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.
całość (10 porcji) 2037 kcal
1 porcja ok. 204 kcal
Składniki:
3 marchewki
3 pietruszki
6 ziemniaków
pół selera korzeniowego
jabłko
szklanka groszku konserwowego
5 jajek
6 dużych ogórków kiszonych
5 łyżek majonezu
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania:
Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler pokroić w drobną kostkę i przełożyć do dużej miski. Dodać odlany z zalewy groszek. Jajka ugotować, ostudzić, obrać, pokroić w drobna kostkę i dodać do pozostałych składników. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Sałatkę jarzynową wymieszać z majonezem, jogurtem, startym na tarce jabłkiem oraz musztardą. Schłodzić w lodówce i podać.
całość (14 porcji) 1645 kcal
1 porcja ok. 118 kcal
Składniki:
Spód marchewkowy:
100 g marchwi
100 g mąki razowej
50 g mąki pszennej zwykłej
35 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
100 ml mleka
1 płaska łyżka ciemnego kakao
1 płaska łyżka domowej przyprawy do piernika
Masa serowa:
0,5 kg mielonego twarogu
2 jajka (L)
spora szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
10 g cukru waniliowego
60 g miodu
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 ºC.
Obraną marchew zetrzeć na małych oczkach tarki, a następnie dodać resztę składników marchewkowego spodu i dokładnie mieszać. Otrzymaną masę przełożyć do formy, wyrównać łyżką i włożyć do piekarnika na 20 minut.
W połowie czasu pieczenia spodu zrobić masę serową, aby po jej ukończeniu można było ją natychmiastowo wlać do formy i włożyć do piekarnika.
Do miski wbić białka jaj, dodać sól i miksować na sztywną pianę.
Następnie dodać żółtka, cukier waniliowy oraz miód i wciąż miksować do połączenia się składników. Na koniec do masy dodać zmielony ser, otartą skórkę z cytryny oraz sok i miksować całość jeszcze kilka chwil.
Z piekarnika wyciągnąć ciasto marchewkowe i zalać je masą serową, włożyć z powrotem do pieca i zostawić na 45 minut. Po upływie 3 kwadransów zwiększyć temperaturę pieczenia do 200-220º C ( tak, aby nie przypalić) i piec jeszcze 15 minut.
Ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut, następnie wyciągnąć i możliwie szybko (jak tylko lekko ostygnie) obkroić nożem boki dookoła formy i zdjąć obramowanie tortownicy.
całość (15 porcji) 652 kcal
porcja 23 kcal
całość (19 porcji) 384 kcal
1 porcja 20 kcal
całość 1810 kcal
1 kromka (30 g) 70 kcal
Składniki:
250g mąki gryczanej
150g mąki ryżowej
100g mąki jaglanej
½ kostki z 50 gram świeżych drożdży
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki czarnuszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ok. 600 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Drożdże rozdrobnić w misce i dodać pół szklanki ciepłej przegotowanej ( max.60 stopni ) wody i cukier. Zostawić na 10 minut lub do czasu aż będzie widać pianę. W misce należy wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę, drożdże i mieszać do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30min. Kiedy ciasto urośnie o około 1/3 objętości przełożyć do formy i pozostawić na około 15 minut.
Piec 15 min w temperaturze 230 stopni, potem około 30 minut w 160 , na końcu wyjąć z formy i przez 15 minut dopiec.
całość 182 kcal
Składniki :
1 czerwony burak
2 plastry sera feta
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka oliwy
½ łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka pestek z dyni
Sposób przygotowania:
Buraka obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na talerzu , posypać pokruszonym serem. Pestki uprażyć na suchej patelni. W małej miseczce wymieszać oliwę, ocet i sok z pomarańczy aż składniki się połączą. Mieszaniną polać sałatkę, posypać pestkami.
całość 160 kcal
Składniki:
1 gruszka
1 limonka
1 laska wanilii
1 łyżka śmietany 36%
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Gruszkę umyć, przekroić wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wyjąć gniazda nasienne. Połówki gruszki włożyć do żaroodpornego naczynia i polać sokiem z limonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać trochę ziaren. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, miód i wanilię. Upieczone gruszki polać sosem, podawać na ciepło.
całość 160 kcal
Składniki:
1 pomarańcza
½ dużej czerwonej cebuli
1 łyżeczka octu balsamicznego
świeże chili – wg uznania
Sposób przygotowania:
Pomarańczę obrać. pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, zalać octem balsamicznym. Strączek chili przekroić, wydrążyć pestki, skroić kawałek w cienkie paseczki. Na talerzu ułożyć plastry pomarańczy, na wierzchu ułożyć cebulę, posypać chili.
całość 91 kcal
Składniki:
2 liście kapusty pekińskiej
½ cukinii
½ ogórka zielonego
1łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka ziaren niełuskanego sezamu
Sposób przygotowania:
Liście kapusty umyć i pokroić w cienkie paski. Cukinię i marchewkę obrać, umyć, pokroić w podłużne cienki paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Sezam uprażyć na suchej patelni. Warzywa przełożyć do miski, polać octem , wymieszać i posypać sezamem.
całość 89 kcal łyżeczka 25 kcal
Składniki:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Do miseczki wlać ocet, dodać sól i mieszać aż sól dokładnie się rozpuści. Następnie dodać oliwę i pieprz, dokładnie wymieszać aby oliwa i ocet połączyły się .
Do tak przygotowanego sosu można dodać ulubione zioła, tak by za każdym razem otrzymać inny sos.
porcja 9 kcal
Składniki:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
½ średniej wielkości selera
biała część z jednego pora
2 szklanki wody
łyżka oliwy
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej pietruszki
½ łyżeczki soli
pieprz
forma do kostek lodu
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w cienkie paski. Liście pietruszki drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć przyprawy, podsmażać przez chwilę . Dodać warzywa, podsmażać mieszając co chwilę. Zalać wodą, gotować około pół pół godziny, po czym przestudzić i zmiksować na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję pasty. Do każdego zagłębienia w formie do lodu włożyć po 1 łyżce masy, zamrozić.
całość 140 kcal 1 łyżka ok. 10 kcal
Składniki:
150g jogurtu naturalnego ( mały kubek )
½ małego ogórka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka koperku
1 ząbki czosnku
½ łyżeczki octu winnego
sól
pieprz biały
Sposób przygotowania:
Ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić, odstawić do momentu aż puści sok, delikatnie odcisnąć. Koperek i czosnek drobno posiekać. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać ogórka, koperek, oliwę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać.
całość 1879 kcal 1 łyżka 38 kcal
całość (10 porcji) 2500 kcal 1 porcja 250 kcal
Składniki:
250g migdałów blanszowanych bez skórki
100g cukru trzcinowego
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Rozdrobnić migdały blenderem. Zmiażdżoną masę przełożyć do innego naczynia. Jaja z cukrem miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać migdały, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny.
Przygotować foremkę, przelać do niej ciasto. Następnie wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 35 minut. Uwaga! Nie używać termoobiegu.
całość 164 kcal 1 łyżka 20 kcal
Składniki:
1 szklanka sosu pomidorowego bez soli
½ średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
gałązka świeżego oregano lub pól łyżeczki suszonego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać, pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Do niewielkiego garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać cebulę i czosnek , podgrzewać mieszając aby nie zbrązowiały. Po około minucie wlać sos pomidorowy. Posolić, dodać posiekana bazylię i listki oregano.
Tak przygotowany sos jest świetnym dodatkiem do makaronu, ryżu oraz dań z warzyw strączkowych .
całość (10 porcji) 840 kcal
1 porcja 84 kcal
Składniki:
1000g fileta z indyka
ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić ulubionymi ziołami. Przygotowane w ten sposób mięso włożyć do w lodówki na ok. 3 godziny. Następnie zawinąć w rękaw do pieczenia. Aby zabezpieczyć przed dostaniem się wody, owinąć końcówkę rękawa dokładnie nicią lub sznurkiem. Zagotować wodę w dużym garnku. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia, wrzucić mięso i gotować przez 15 minut. Po wystygnięciu można podać na pieczywie.
całość (6 porcji) 388 kcal 1 porcja 65 kcal
Składniki:
350g dojrzałego banana
200g jabłka
100g mleka 2%
15g cukru trzcinowego
30g soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Cukier zmielić na cukier puder. Banana i jabłka zblendować stopniowo dodając mleko, cukier oraz sok z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę przełożyć do pojemników na lody i zamrozić w zamrażalce. Podajemy udekorowane listkami mięty.
całość (10 porcji) 1700 kcal 1 porcja 170 kcal
Składniki:
1000g kapusty kiszonej
600g fileta z piersi kurczaka
180g kabanosów drobiowych
100g marchwi
90g cebuli
270g pieczarek
60g (3 łyżki) powideł śliwkowych
45g (3 łyżki) przecieru pomidorowego
30g (3 łyżki) oliwy z oliwek
10g (2 łyżeczki) pieprzu czarnego
4g (łyżeczka) ziela angielskiego
5g (4 liście) liści laurowych
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Do garnka wlać oliwę, umieścić mięso i dodać marchew, cebulę, listki laurowe, ziarenka ziela, pieprzu. Całość zalać zimną wodą do takiego poziomu, by wszystkie składniki były przykryte. Gotować wywar, aż do uzyskanie pożądanej miękkość mięsa, które następnie należy wyjąć i pokroić na małe kawałki. W zależności od upodobań, kiszoną kapustę opłukać i dodać do garnka, gdzie znajdą się wszystkie składniki. Zalać ją bulionem do takiego poziomu, by była przykryta. Gotować na wolnym ogniu około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać bulionem.
Kabanosy pokroić w plasterki; obsmażyć na patelni z odrobiną oliwy i drugą cebulą pokrojoną w piórka; dodać do bigosu wraz z wcześniej pokrojonym mięsem drobiowym i plastrami pieczarek. Doprawić resztą ziela, pieprzu i listków laurowych, koncentratu pomidorowego i powidłami śliwkowymi. Całość dusić około 30 minut
całość (6 porcji) 318 kcal 1 porcja 53 kcal
Składniki:
400g ulubionych owoców (truskawki, jabłka, czarna porzeczka)
200g dojrzałego banana
50g mleka 2%
15g cukru trzcinowego
20g soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Cukier zmielić na cukier puder. Banana i wybrane owoce zblendować stopniowo dodając mleko, cukier oraz sok z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę przełożyć do pojemników na lody i zamrozić w zamrażarce.
całość (4 porcje) 600 kcal 1 porcja 150 kcal
Składniki:
20g imbiru, świeżego, obranego
80g cebuli przekrojonej na pół,
300g marchewki startej na tarce
20g masła
500ml wody
1 kostka bulionu warzywnego
100g soku z pomarańczy
100g mleka 2 %
10g prażonych płatków migdałowych
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz wedle uznania ( około 2 szczypty)
Sposób przygotowania:
Imbir i cebulę obrać, wrzucić do garnka, a następnie zblendować. Do tego dodać startą marchew i ponownie zblendować. Po dodaniu masła całość dusić ok. 3 minuty. Wlać wodę, kostkę bulionową i całość gotować 12 minut. Dodać sok z pomarańczy, przyprawy, mleko i gotować jeszcze ok. 2 minuty. Po tym czasie całość zblendować na jednolitą masę, tak by zupa zyskała konsystencję kremu. Podawać z prażonymi płatkami migdałów.
całość (10 porcji) 2210 kcal 1 porcja 221 kcal
Składniki:
2kg śledzi
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
4 ziarna ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
1 duża cebula pokrojona w piórka
Sposób przygotowania:
Śledzie dokładnie umyć, a następnie zalać wodą, dodać trzy łyżki octu i pozostawić na noc. Rano odlać wodę i pokroić śledzie na kawałki.
Przygotowanie zalewy zacząć od ugotowania wszystkich składników. Następnie całość wystudzić i zalać nią kawałki śledzi. Całość przechowywać w lodówce.
całość 1879 kcal
1 łyżka 38 kcal
Składniki:
130g płatków z otrąb pszennych
80g komosy ryżowej quinoa
100g płatków owsianych
100g płatków ryżowych
60g pestek dyni
30g żurawiny suszonej
Sposób przygotowania:
Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoja i szczelnie zamknąć.
Kaloryczność: całość 1879 kcal; 1 łyżka 38 kcal
całość (2 porcje) 226 kcal 1 porcja 113 kcal